scs: SALT
home
SALT, a nomadic initiative celebrating the culture of the Artic.
Spring semester 2017
SALT is a nomadic initiative celebrating the environment, art and culture of the Arctic region. SALT’s mission is environmental. For thousands of years, people in the Artic have followed the rhythm of animals' movement and seasonal migration. The footprints they have left behind are minimal. SALT illustrates and celebrates the care and respect of this movement through the Arctic landscape including the ocean. The triangular-shaped fish-drying racks that for centuries have been a hallmark of the northern coast are a monument to this culture. Dried cod was, and is, a very sought after commodity whose trade brought great wealth and connected the north of Norway to the world. The sea has provided the resources that Norway was built on, and from which future generations can live on. SALT aims to raise awareness of the ocean's wealth and at the same time of the challenges it faces from climate change and polution. THE PROJECT:

The traditional cod drying racks of Northern Norway, the symbol of SALT.

The site of the SALT project in Bjørvika, Oslo.

The Team: Mina-Matilde Håøya, Kevin Benny Kuriakose, Seppe Claes, Lena-Marí Nordli, Laura Brasé, Miquel Benedito Ribelles, Katherine Bylett, Bao Trung Mai, Jingyi “Birdy” Xu, Maria Lagging, Bianca Suárez Steckelmacher SCS: Christian Hermansen, Solveig Sandness, Joseph Henry Kennedy Jr, Jan Kazimierz Godzimirski Structures: Felice Allievi, (Degrees of Freedom), Solveig Sandness (AHO) PARTNERS IN THE PROJECT: S A L T  (http://www.salted.no/) Bymiljøetaten, considering participation. (https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/etater-og-foretak/bymiljoetaten/) Scarcity and Creativity Studio  (http://scs.aho.no)
home
SALT at Langsanden in the municipality of Gildeskål in 2014
THE PROGRAMME:
SALT was first constructed as an art- and cultural project at Langsanden in the municipality of Gildeskål in 2014.

 The second destination of the SALT project is the Bjørvika (Oslo) at the water’s edge in the corner of Langkaia and Grev Wedels Plass where four

of the triangular-shaped fish-drying racks are being erected and will be used for diverse public activities, amongst them a  large sauna, an interior

with a large open fire, a bar, etc.

The Scarcity and Creativity Studio’s project inhabits the public spaces between and around the triangular-shaped fish-drying racks, allowing the

flexibility needed to put on the diverse cultural events that are planned.